04.10.2024 r. w naszym przedszkolu pachniało owocami i warzywami. Najstarsza grupa Pszczółki, tego dnia poznawała smaki owoców polskich i egzotycznych. Nasze zmysły wzrokowe, węchowe smakowe pracowały pełną parą. Oglądaliśmy owoce i próbowaliśmy ich smaków. Klasyfikowaliśmy pod względem ilości, wielkości i pochodzenia. Wymyślaliśmy przepisy na swoje soki, żeby później móc je wykonać. Zaprosiliśmy najmłodszą grupę Biedronek na warzywno – owocową degustację. Naszym faworytem
został sok arbuzowy.
Grupa Misie tego dnia zrobiła samodzielnie przepyszną sałatkę jarzynową. Wszystkie warzywa dzieci wspólnie z rodzicami przygotowały w swoich domach, następnie ugotowane przyniosły z wielka radością do przedszkola. Dzieci nie mogły już od rana się doczekać, kiedy będą mogły zrobić swoja ulubioną sałatkę jarzynową. Przedszkolaki samodzielnie za pomocą plastikowych noży starały się kroić warzywa, przy okazji przypomnieliśmy wspólnie zasady bezpiecznego zachowania się podczas gotowania. Wszystkie pokrojone warzywa wylądowały w wielkiej misce, następnie zostały doprawione majonezem i solą i przyszedł czas na degustację swojej sałatki. Dzieci były zachwycone przede wszystkim swoją samodzielnością, tym, że jest to ciężka praca- pokroić taka ilość warzyw. Zabawy i śmiechu przy wspólnym stole nie było końca, na pewno nie ostatnie nasze wspólne gotowanie.